sv
https://sciencevillage.com

Förinställd beskrivning. Venenatis? Egestas, veniam nobis nesciunt eu unde quam aliqua! Aute assumenda aperiam! Asperiores, do, suspendisse viverra, metus libero! Ultrices, primis magni pretium quis sed integer molestie voluptate tristique! Maiores rhoncus, sapiente velit leo nihil eligendi excepturi iure voluptas placerat cupiditate! Similique scelerisque aliquam eius! Hic proident fermentum inceptos commodi risus, eos, fugit eiusmod ipsum. Dolor sequi? Vel? Repudiandae tempora a, sem curabitur consequatur! Quaerat, per enim non aspernatur cumque voluptatem, ex quisque maxime potenti! Veniam ultrices, venenatis ullam, vivamus autem malesuada fermentum ipsam mauris, pede beatae suspendisse quo tempus laborum, error varius voluptatum torquent eos iste sequi tortor, lobortis laboriosam.

Lund Science Center

Science Village Scandinavia har i uppdrag att utveckla ett uppskalat Science Center i Lund. Centret kommer att bjuda in lundabor, skåningar och regionens besökare att utforska nya innovationer och vetenskapliga fenomen. Centret beräknas öppna sina dörrar 2024.

Det nya centret kommer att vara ett pedagogiskt fönster in mot ESS och MAX IV och kommer att förklara teknologierna och forskningen i de båda anläggningarna. Men centret kommer också att erbjuda flera andra utställningar – målet är att visa upp vetenskaper och innovationer från Lund och Skåne. Science Centret på sina 5000 – 6000 kvm.

I centret kommer man bla. kunna uppleva 4-5 större utställningar på olika teman ex. stadsutveckling och urbanitet, Life science, klimatförändringar och digitala teknologier. Centret kommer även rymma en experimenthall där man kan utforska fysiska fenomen som elektromagnetism, gravitation och optik. Därtill kommer det finnas ett löpande program med både kvällsföreläsningar för äldre publik och vetenskapsshower för ung som gammal. Centrets mål är att presentera den forskning som finns på Lunds universitet och de otaliga innovationer som har sitt ursprung i Skåne.

”Ett Science Center i den här storleken kommer att kunna erbjuda något för alla, från experimentstationer för åttondeklassare till större temautställningar för äldre publik.” säger Peter Andersson, chef för Science Center-satsningen hos Science Village.

Våren 2019 pågick en arkitekttävling med syfte att ta fram en design för Science Center-byggnaden. De fyra kompletta förslagen finns på Sveriges Arkitekters hemsida här, och av dessa utsåg juryn arkitektkontoret COBE:s bidrag till vinnare. Vinnaren avtäcktes på Almedalen 2019.

Ett Science Center ritat av COBE

Det nya Science Centret i Science Village ska rymma 3500 kvm utställningsmiljöer, och utöver det restaurang, butik och auditorium. Byggnaden har en stor rund innergård där man kan sitta i skuggan av ett träd eller uppleva föreläsningar. Taket är täckt av solceller för att klara centrets elbehov och dessutom kommer byggnaden vintertid värmas med överskottsvärme från MAX IV och ESS.

”Ambitionerna för museets utformning har varit oerhört höga och vi tycker att vi har lyckats skapa en unik och inbjudande byggnad. Med den öppna innergården och det konkava taket får den en dramatisk, elegant profil som skiljer ut sig och skapar innovativa, annorlunda möjligheter att använda ett museum. Samtidigt har vi tänkt på klimat-, miljö- och hållbarhetsaspekterna redan från starten i processen. Genom att bland annat använda trä som primärt byggnadsmaterial, utnyttja solceller och överskottsvärme och anlägga en innergård med stor biologisk mångfald och regnvattenreservoar har vi nått vårt mål att göra byggnaden koldioxidneutral, om planen fullföljs. Förhoppningen är att vi som arkitektbyrå i framtiden ska kunna fokusera mera på och bli ännu bättre på att skapa hållbara byggnader med hänsyn till kommande generationer och för jordens allmänna tillstånd”, säger Dan Stubbergaard arkitekt och grundare vid COBE.

Fakta

Byggherre: fn. Science Village Scandinavia
Arkitekt: COBE
Byggnadens BTA: 6 000 m²
Utställningsyta: 3 500 m²
Byggstart: 2022 (prel.)
Invigning: 2024 (prel.)