Forskningen värmer staden
Just nu bygger energibolaget Kraftringen världens största lågtempererade fjärrvärmenät i Brunnshög i Lund. Bakgrunden till den stora satsningen är viljan att på det effektivaste sättet använda den lågtempererade restvärmen som finns i Brunnshög. Tekniken är väl anpassad och mycket lämplig för de moderna och energieffektiva bostäder och verksamheter som kommer byggas i Brunnshög.
Lågtempererad restvärme (30-50⁰C) finns i stora mängder i Lund och kommer från olika typer av verksamheter och anläggningar. Restvärme är en produkt som skapas i samband med verksamheter som har behov av kyla. (Att leverera kyla till en verksamhet är nämligen samma sak som ta bort värme från den.) Redan idag har Kraftringen tillgång till restvärme från forskningsanläggningen MAX IV i Brunnshög, vilken varit igång sedan år 2016 och som har ett mycket stort kylningsbehov. Restvärmen därifrån förs idag ut i Lunds befintliga fjärrvärmesystem efter att ha fått en temperaturhöjning med hjälp av värmepumpar till omkring 90⁰C. Sedan september år 2019 utnyttjas värmen även direkt (nästan helt utan temperaturhöjning) i det nya, separata, lågtemperaturnätet som anlagts i Brunnshög och som håller en temperatur på 65⁰C.
Förläggningen av nätet och tillgången till prima lågtempererad restvärme från bland annat MAX IV innebär att Kraftringen kan förse nybyggnationen i Brunnshög med värme redan från start. Allt eftersom Brunnshög byggs ut, kommer allt mer av värmen från MAX IV att användas i det lågtempererade nätet istället för i Lunds högtempererade nät. Det är bra, för den lägre temperaturen innebär effektivare produktion, minskade värmeförluster och att distributionsrör av plast kan användas istället för klassiska stålrör. Allt detta leder till att Brunnshögs fjärrvärmekunder kan erbjudas ett lägre fjärrvärmepris än normalt.
Förutom att värma upp bostäder och verksamhetslokaler kommer restvärmen och lågtemperaturnätet kunna användas till sådant som vi inte vanligtvis använder värme till idag. Exempelvis kommer tekniken användas för att värma upp marken på Brunnshögs spårvagnshållplatser på vintern, så att snöslask, halka och snöskottning undviks. Vi undersöker även andra applikationer och tekniker i det EU-finansierade innovationsprojektet COOL DH.